Waterspanningsmeters

Eén van de meest voorkomende meettechnieken aan dijken is het gebruik van waterspanningsmeters. We noemen het waterspanning omdat een sensor afgedicht wordt geplaatst in de ondergrond, zodanig dat deze alleen reageert op het omringende grondwater en niet op het grondwaterniveau op andere diepten.

Stabiliteitsmetingen en stabiliteitsmonitoring

De input van deze sensoren is van essentieel belang voor stabiliteitsmetingen en stabiliteitsmonitoring. Bij dijkverzwaring of het plaatsen van damwanden is het cruciaal dat de spanning van het waterpakket binnen de toegestane specificaties blijft. De optredende grondwaterdruk wordt gemeten met behulp van een drukelement dat is ingebouwd in een conus.

Via twee filters in de conus wordt het poriënwater in contact gebracht met het membraan van het drukelement. Je kunt de opnemer met standaard wegdrukmaterieel op de gewenste diepte plaatsen. Om voor de invloed van temperatuurvariaties te compenseren, is de waterspanningsmeter voorzien van een temperatuursensor. De waterspanningsmeter meet absolute waterdrukken, waardoor deze gevoelig is voor luchtdrukvariaties. Daarom moet je gelijktijdig met de uitlezing van de waterspanningsmeter de heersende luchtdruk bepalen.

In de uitvoering voor waterspanningsmetingen past de sensor in een sondeerbuis, zodat je hem eenvoudig weg kunt drukken. De sensor is zo ontworpen dat insluiting van lucht en gassen vrijwel uitgesloten is en heeft door de innovatieve constructie natuurlijke ontluchting. Het volume in de sensor is minimaal om een snelle en nauwkeurige respons te garanderen. Je kunt de sensor gemakkelijk afvullen met glycerine voor gebruik, waardoor bacterievorming kan worden voorkomen.

Beide loggers kunnen worden uitgevoerd als waterspanningsmeter, wat jou de volgende mogelijkheden biedt:

  • Een telemetrische oplossing met een ElliTrack en portaalondersteuning.
  • Een standalone oplossing met een LevelStick voor lokale opslag van meetdata.

De LevelStick biedt een uniek kenmerk omdat de sensor gevolgd kan worden tijdens het wegdrukken. Hierdoor heb je meer controle over de maximale druk die op de sensor kan worden uitgeoefend. Dit maakt het plaatsen van waterspanningssensoren een fluitje van een cent.

Levelstick als waterspanningsmeter

Bij het gebruik van de Levelstick als waterspanningsmeter wordt er over de druksensor een conus gemonteerd die met een sondeerapparaat wordt weggedrukt. De kabel wordt voorzien van een kabelscheider zodat de kabel door de sondeerstang kan worden geleid waarna deze kan worden weggedrukt. Via de app kan dit proces real-time gevolgd worden om te zien of de sensor niet wordt overbelast.

Logger Levelstick
Bereik 0,05%
Eenheden cm waterkolom - hPa
Repeatability ≤ 0.02% FSO
Materiaal kabel PUR, zwart 
Materiaal behuizing RVS1.4404 (316L)
Seals FKM
Membraan RVS1.4435 (316L)
Sensorbereik en afmetingen 5 - 10 - 15 - 20 - 30
Gewicht ca 100g
Beschermingsklasse IP 68
Lengte 110 mm
Kleinste - Grootste diameter 24 - 49 mm
Log interval  1 .. 86400 seconden
Geheugengrootte 204.800 samples
AVD conversie resolutie 18 bits
Batterij AA Lithium cell 2400 mAh
Datacommunicatie BLETM

 

Productfoto’s hoge resolutie en logo’s

Ik wil graag meer informatie over de Waterspanningsmeters

Heb je een vraag over waterspanningsmeters die nog niet is beantwoord na het lezen van de informatie op deze website?

Vul het formulier in en we nemen per email contact met je op. Je kunt ons ook altijd bellen op 071 - 541 55 14 of direct een e-mail sturen naar info@leiderdorpinstruments.nl