ElliTrack X: Versterking van milieumonitoring en infrastructuurbeveiliging

Geplaatst op 22 april 2024

2024-04-22 11:55:00

Zoals je misschien wel hebt gelezen, ontwikkelen en produceren we bij Leiderdorp Instruments continu nieuwe producten. Vaak start zo’n nieuw idee als een grijs doosje waar we slimme oplossingen in aanbrengen. Ik vertel je graag hoe de ElliTrack X is ontstaan vanuit een klantspecifieke vraag en nu met name wordt ingezet voor kritische toepassingen.

Oorsprong en ontwikkeling van het grijze doosje

ElliTrack X is een internetgekoppelde (mobiele) datalogger die met een instelbaar tijdinterval in het veld uiteenlopende metingen doet en de verzamelde gegevens op gezette tijden verstuurt naar het platform ElliTrack.nl. Persoonlijk ben ik best trots op de rol die ElliTrack X speelt in onze inzet voor geavanceerde monitoringoplossingen.

Het idee voor de ElliTrack X kwam tot stand na een aanvraag van één van onze kernklanten, Fugro. Zij zochten een geïntegreerde oplossing om hun eigen waterspanningsmeters aan te sluiten aan ons ElliTrack-systeem. Deze behoefte markeerde de start van een ontwikkelingstraject waarbij ons team, onder leiding van Mark, hoofd R&D, en Ka Chung, hardware ontwikkelaar, samen met portaal engineer Casper, een roadmap opstelden voor het doorontwikkelen van een nieuw grijs doosje. Dit zou uiteindelijk de ElliTrack X worden. Mijn taak ligt bij het aanvoelen van de behoefte van de klant. Hoe lossen we de vraag op en hoe kunnen we daar op de lange termijn een winstgevende samenwerking van maken? Bovendien houd ik in de gaten of deze klantspecifieke oplossing ook is op te schalen voor andere klanten.

Technische innovatie en toepassingen

De ElliTrack X maakt het mogelijk om zonder hoge initiële ontwikkelkosten meetoplossingen te leveren die direct inzetbaar zijn in het veld. Dit is bereikt door standaardisatie van de interface waarmee de ElliTrack X kan communiceren met verschillende outputs van sensortypen, zoals 4-20mA, 0-10V en SDI-12. Hierdoor kun je veel sneller en tegen lagere kosten beginnen met je metingen.

Belangrijk voordeel is dat we het product op voorraad hebben. De levertijd is dus kort. Je logger komt van de plank, wordt geconfigureerd met de sensor naar keuze en je kan het veld in! Bovendien, door gebruik te maken van de ElliTrack-portal, die bij al onze bestaande klanten al bekend is, is het analyseren gelijk aan eerdere meetpunten en verdwijnen hoge entrykosten van nieuwe digitale systemen.

Bestaande toepassingen in het veld

Inmiddels is er een aantal grijze doosjes in werking gesteld, voor onder andere:

  • De beveiliging van energienetten in België: De ElliTrack X wordt gebruikt om lekkages en storingen in bodemlussen te detecteren, wat cruciaal is voor de bescherming van het milieu en de infrastructuur. Het is een tweede beschermschil waarmee op afstand het energienet bewaakt wordt.
  • Beheer van een chemische stortplaats: Bij een omgeving met een hoog risico op chemische verontreiniging biedt de ElliTrack X een betrouwbare oplossing voor het monitoren van de omgevingscondities, waardoor tijdige interventies mogelijk zijn om verdere schade te voorkomen.

Toekomstvisie: duurzaamheid en klantvoordeel

Het gebruik van ElliTrack X in toekomstige projecten, zoals dijkbewaking en grondwaterstandmonitoring, toont de brede toepasbaarheid en het belang van het apparaat in kritische milieu- en infrastructuurprojecten. De ElliTrack X helpt gemeentes en waterschappen om hun taken effectiever uit te voeren met een duurzame, kosteneffectieve technologie.

Met ElliTrack X zetten wij ons in voor de voortdurende verbetering van meetoplossingen die niet alleen technisch geavanceerd zijn, maar ook een duurzame bijdrage leveren aan onze leefomgeving. We blijven werken aan uitbreidingen en verbeteringen van onze technologie om te voldoen aan de steeds veranderende behoeften van onze klanten.

Welke uitdaging heb jij voor ons?

De ElliTrack X raakt aan de kern van ons bedrijf. We zijn in essentie een ontwikkelbedrijf, dat slimme en handige meetoplossingen creëert voor plekken waar geen voorzieningen zijn. Met deze oplossing hopen we onze productgamma verder uit te  breiden. Wij nodigen je uit om je monitoringuitdagingen met ons te delen, zodat we samen kunnen werken aan oplossingen die zowel praktisch als kosteneffectief zijn.

 

Jeffrey Ensing – Business developer Leiderdorp Instruments